Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Σχετικά με τον εορτασμό του Αγίου Ιωάννου πολιούχου Κρανιδίου

                                                            

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΥ
                                                               ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ


Αγαπητοί συμπολίτες μου, αγαπητές συμπολίτισσες,

Ως σύμβουλος αντιπολίτευσης της τοπικής κοινότητας Κρανιδίου και μετά από δεύτερη σκέψη και πάρα πολλές παραινέσεις αρκετών συμπολιτών μας προβληματίστηκα αν θα έπρεπε να γράψω δύο λέξεις για την υποβάθμιση της πορείας και περιφοράς της Αγίας Εικόνας του Πολιούχου του Κρανιδίου Τιμίου Προδρόμου. Προβληματίστηκα διότι κανένας από τους αρμοδίους δεν θέλει να ακούσει. Οι αρμόδιοι κλεισμένοι στον δικό τους μικρόκοσμο τα γνωρίζουν όλα αποφασίζουν και διατάσσουν και θεωρούν περιττή κάθε άλλη γνώμη ίσως δε και ενοχλητική. Προσπερνάω την πιθανή δική τους ενόχληση και καταγράφω την ενόχληση αρκετών συμπολιτών μου και την δική μου με τις δικές τους αποφάσεις.
Εξηγούμε λοιπόν.
Εορτάζει ο πολιούχος του Κρανιδίου και η μισή πόλη του Κρανιδίου εορτάζει (σημαιοστολισμός, καθαρότητα κ.λ.π.) η άλλη μισή πόλη του Κρανιδίου εγκαταλελειμμένη που σε τίποτα δεν θύμιζε ότι εορτάζει ο πολιούχος της. Το θέαμα θλιβερό. Πραγματική κατάντια για μια πόλη που έχει αρχές και αξίες και έχει πολίτες Θεοσεβείς και φιλήσυχους που διαμαρτύρονται κόσμια και εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για τις αψυχολόγητες αποφάσεις των ισχυρών.
Το Δ.Σ. της Τοπικής Κοινότητας Κρανιδίου με ομόφωνη απόφαση έστειλε επιστολή στους αρμοδίους και εξέφρασε την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας η πομπή της Αγίας Εικόνας να διαβεί κανονικά τις οδούς της πόλεως όπως γινόταν μέχρι πρόπερσι. Κανένας δεν έλαβε τον κόπο να απαντήσει υπεύθυνα τι συμβαίνει το θεώρησαν περιττό.
Αντί αυτού όπως και το προηγούμενο έτος υπήρξαν πάλι φήμες και διαδόσεις ότι ο δεσπότης είναι άρρωστος και δεν μπορεί να ακολουθήσει την πορεία. Αν είναι έτσι να του ευχηθούμε περαστικά αλλά και πάντοτε υπάρχουν λύσεις όταν υπάρχει καλή θέληση. ‘Όμως το διαδίκτυο μας πληροφορεί ότι ο δεσπότης είναι καλά και συμμετέχει όπου προσκαλείται σε πιο επίπονες από το Κρανίδι λιτανευτικές υποχρεώσεις π.χ. στον ΠΕΙΡΑΙΑ-στην ΛΕΙΒΑΔΙΑ –στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ- και πρόσφατα στην ΝΑΞΟ. Αρα τι να υποθέσουμε ας ξανασκεφθεί και ας απαντήσει ο ίδιος.
Όσο για την δημοτική αρχή δεν μπορεί να κρύβεται δια της σιωπής. ΄Εχει ευθύνες για την υποβάθμιση της πανήγυρης του Πολιούχου του Κρανιδίου. Είναι υποχρεωμένος να απαντήσει έστω και με δικαιολογίες γιατί το μισό Κρανίδι εορτάζει και το άλλο μισό δεν εορτάζει.Επίσης και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι ο δήμαρχος, ως πρώτος πολίτης του τόπου απουσίαζε από τις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Πολιούχου μας.
Κλείνοντας πρέπει να υπογραμμίσω ότι η ιστορία έχει καταγράψει ότι επί δημαρχίας Σφυρή και δεσποτίας Εφραίμ υποβαθμίστηκε το πανηγύρι του Πολιούχου του Κρανιδίου που είναι η Πρωτεύουσα της τρίτης επαρχίας του Νομού Αργολίδας και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει ανάλογη λαμπρότητα με την οποία εορτάζονται αντίστοιχα οι πολιούχοι ΝΑΥΠΛΙΟΥ και Άργους που στο κάτω κάτω το δικαιούται.
Πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους το αυτονόητο ότι πρόκειται για εορτασμό πολιούχου και όχι για εορτασμό απλής ενορίας.
Εύχομαι ο Πρόδρομος να μας φωτίσει όλους και να μας προσγειώσει στην πραγματικότητα και την σύνεση. Κλειστή η Αγία Άννα ,η λιτανεία της Αγίας Εικόνας του Πολιούχου υποβαθμίζεται και περιορίζεται κάτι πάει στραβά στον τόπο.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΣΠΥΡΟΣ Γ.ΖΟΓΚΑΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δ.Σ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ